Apricot Jam مربى المشمش الشهية

Apricot Jam مربى المشمش الشهية


Scroll down for English post
موسم المشمش قد حان، وحان معه وقت إعداد مربى المشمش الشهية بالمنزل، جربوا هذه الوصفة وستحبون إعدادها بأنفسكم بدلاً من شرائها من الآن! :)

نصيحة الوصفة:
1- تنزع الرغوة من على وجه المربى أثناء الطهي حتى لا تتلف المربى سريعاً.
2- يجب أن يكون البرطمان المستخدم معقم وجاف تماماً.
3- كلما كان طعم المشمش حلو كلما انعكس ذلك على طعم المربى وإذا كان حامض أو به مزازة لا نزيد الليمون حتى يكون طعم المربى حلو.
الوصفة تكفــي: برطمان مربى حوالي 400 جم
وقت التحضير: ليلة كاملة
وقت الطهــــي: 20 دقيقة
It's apricot season, and now is the perfect time to prepare delicious apricot jam, once you try this easy recipe, you'll always make it at home and no more store bought jam from now on! ;)

Recipe tips:
1- Remove any foam that comes on surface while cooking, as this will help preserve it for longer.
2- The jar used should be sterilized and dry.
3- The sweeter the fresh apricots are, the sweeter the jam will taste, if it's citrus don't add more lemon than used here, if you prefer it sweet.

Serves: 1 jar (about 400 gm)
Prep. Time: 1 night
Cooking Time: 20 minutes

Scroll down for English recipe
المقادير:
1 كيلو مشمش طازج
2 1/2 كوب سكر (نصف كيلو)
نصف ليمونة بالبذر

الطريقة:
1- يقطع المشمش أنصاف وتنزع النواة، ثم نضيف له السكر ونقلب، ونغطيه ويترك بالثلاجة ليلة كاملة مع التقليب من وقت لآخر حتى يمتزج جيداً ويذوب السكر كله.




 2- ينقل المشمش لإناء على حرارة متوسطة.

3- نضيف بذر الليمون مع 3 نقاط ليمون ولا نضيف الكثير إن كان المشمش نفسه لاذع حتى لا يكون طعم المربى مزعج.

4- عند الغليان نهدئ الحرارة وننزع الرغوة كلما تكونت على الوجه، ثم تترك لتنضج حوالي 20 دقيقة أو حتى يثقل قوامها.


5- عندما تنضج نضعها في برطمان معقم وندعها تبرد فيه وبعد أن تبرد نضعها في الثلاجة لنستخدمها خلال أسبوعين إلى ثلاثة، أو بالفريزر لمدة عام، وبالهناء والشفاء :).



Ingredients:
1kg fresh apricot
2 1/2 cup sugar (500g)
Half a lemon with seeds

Directions:
1- Half the apricots and remove the seeds, then mix with the sugar in a bowl, and refrigerate for the whole night, stirring from time to time, till the sugar is totally melted.
2- Next day place the apricot in a pan over medium heat till boiled then lower the heat, and add few drops of lemon with the seeds, and don't add the whole half if the apricots are not sweet or have a citrus taste.
3- remove any foam that appears on the surface and then let cook for about 15 minutes or until thickened.
4- Transfer to a clean dry jar while still hot and let cool, then refrigerate for 2 to 3 weeks or freeze for up to a year, and.. Bon Appétit :)

Apricot Jam مربى المشمش الشهية


Comments